Linoryt (nejen) pro začátečníky

Linoryt je grafická technika, která vznikla na základě tradičního dřevorytu. Rozdíl je v tom, že se místo dřeva používá linoleum, které je levnější a dostupnější. Tento materiál je navíc měkký a pracuje se s ním relativně snadno, díky čemuž je ideální volbou pro začátečníky i pokročilé. 

Kapka historie

Jedná se o poměrně mladou uměleckou techniku, která se začala používat až na začátku 20. století i přesto, že linoleum bylo vynalezeno už v 19. století. Linoleum bylo a je používáno jako podlahová krytina, ale díky jeho snadnému zpracování a dostupnosti se z něj stala také alternativa ke dřevu, které je klíčovou částí klasického umění dřevorytu.

Tuto techniku zpopularizovali především Vojtěch Preissig, Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernst Ludwig Kirschner, u nás také Josef Čapek, nebo třeba Karel Štika. 

2

Co budete potřebovat, abyste mohli začít?

Technika linorytu není složitá a proto je vhodná také na domácí podmínky, kdy jí zvládnou pod dohledem i naši nejmenší.

Potřebovat budete:

  • linoleum - vhodné je speciální umělecké lino, které je měkčí a je tedy vhodnější, než klasické podlahové linoleum
  • řezací nástroje - dláta a nože různých velikostí pro různé typy textur a linek
  • tiskařská barva/inkoust - speciální barva určená pro grafické techniky tohoto typu, která se dobře nanáší na linoleum
  • váleček - pro rovnoměrné nanášení inkoustu na linoleum
  • papír - dostatečně kvalitní papír vysoké gramáže, alespoň 200g, vhodný pro absorbování inkoustu a přenášení detailů z linolea
  • tiskařský lis, ruční nástroje - pokud doma nemáte tiskařský lis, stačí využít tlaku a vhodných pomůcek, jako je například čistý váleček, nebo lžíce

Jak na to

Navrhněte si motiv
Začněte návrhem, který budete chtít tisknout. Na linoleum se dá snadno kreslit tužkou, případně fixem. Použít můžete také kopírovací papír. Pokud jste začátečník, začněte s jednoduššími motivy a postupně se dopracujte ke složitějším.

Vyřezávání
Pomocí nástrojů pro vyřezávání začněte opatrně vyřezávat předem navržený motiv. Vyřezané části budou ve výsledném tisku bílé, nevyřezané plochy pokryje inkoust a vytvoří tedy hotový obrázek.

 2.1

Naneste inkoust
Na povrch připraveného linolea následně naneste pomocí válečku tenkou vrstvu inkoustu/barvy. Snažte se o rovnoměrné pokrytí, aby byl přenos barvy rovnoměrný.

Samotný tisk
Jakmile máte linoleum pečlivě pokryté rovnoměrnou vrstvou inkoustu, či barvy, položte jej na připravený papír. Pomocí tiskařského lisu, či ručních nástrojů přeneste obrázek na papír. Místo lisu můžete na zadní stranu linolea použít váleček, nebo třeba lžičku.

Osychání
Nechte natisknutý obrázek uschnout na rovné ploše. Doba schnutí závisí na typu použitého inkoustu/barvy a na šířce nanesené vrstvy. Jakmile oschne, je obrázek hotový!

Tipy pro začátečníky

  • Začněte s jednoduššími návrhy, jste-li začátečník. K těm složitějším se vždy můžete vypracovat.
  • Ujistěte se, že nože a rydla pro vyřezávání máte dostatečně ostré. Řezání pak bude snazší a přesné.
  • Nezůstávejte pouze u jednoho druhu papíru. Vyzkoušejte různé druhy pro nové textury, díky kterým bude výsledný obrázek zase o něco zajímavější.
  • Nezapomeňte, že nemusíte zůstávat jen u jedné barvy. Zkoušejte různé barvy inkoustu i vrstvení pro zajímavé efekty.

Linoryt je opravdu fascinující technikou grafického tisku, která tradiční techniku spojuje s moderními možnostmi. Díky dostupnosti a jednoduchému procesu se jedná o opravdu skvělou techniku pro umělce všech úrovní zkušeností. Linoryt nabízí široké pole pro kreativní vyjádření se a hledáte-li tedy techniku, kterou byste si rozšířili své umělecké obzory, je linoryt přesně pro Vás.

Pokud nevíte, kde začít, doporučujeme Vám Artful kreativní box “Let’s learn printmaking” od společnosti OhhDeer. Tato specializovaná sada obsahuje vše pro Váš příjemný start do světa linorytu - 3x archy linolea, 1x váleček, 1x řezací nástroj, 1x polštářek na barvu, 3 x 50ml akrylové barvy (modrá, červená a černá) a příručku, která vám vše vysvětlí do detailů a ušetří Váš čas i trpělivost.