Rozvíjejte dětskou kreativitu: 10 tipů, díky kterým budete mít doma malého umělce

Kreativita je jedním z nejdůležitějších aspektů dětského vývoje. Pomáhá dětem formovat myšlení, vyjadřovat pocity a řešit problémy, zvyšuje kognitivní, emocionální a sociální dovednosti. Správnou podporou můžete kreativitu Vašich nejmenších rozvíjet a prohlubovat, ač to může být leckdy pěkným oříškem. Proto pro Vás máme několik tipů a triků, díky kterým obohatíte nejen Vaše ratolesti, ale i sebe.

1. Jděte příkladem

Děti rády kopírují chování dospělých a je tedy v prvé řadě důležité, aby viděly, že jste kreativní také. Když vytvoříte společné chvíle u kreativních aktivit, do kterých se také zapojíte, Vaše ratolesti uvidí, jaká zábava výtvarná výchova může být. Nemluvě o kvalitně stráveném času, který prohloubí Vaše společné pouto.

2. Vytvořte jim vhodné prostředí

Vhodný prostor pro kreativní činnosti je základem k rozvoji dětské fantazie. Měl by být vybaven různými výtvarnými potřebami a pomůckami, aby si Váš malý umělec mohl vždy vybrat ten správný nástroj. Jedná se o pastelky, tužky, fixy, sešity a bloky, gumy a různé další barevné radosti, jako například samolepky, washi pásky, nebo krepový papír. Tento prostor by měl být bezpečný, klidný a přístupný vždy, když se Vašim nejmenším zachce tvořit.

1

3. Podpořte hraní

Volná hra je klíčovým aspektem v rozvoji kreativity. Nechte si děti hrát bez pravidel a cílů, tak, aby mohly objevovat svět po svém. Tento typ hraní stimuluje jejich představivost a učí je, jak se postavit různým myšlenkám a konceptům kreativním způsobem. Vhodné jsou také naučné hry, díky kterým podpoříte nejen kreativitu, ale také uvažování nad různými problémy.

4. Otázky a odpovědi

Děti jsou přirozeně zvídavé a obvykle mají mnoho všetečných otázek. Snažte se je podporovat v tom, aby se ptaly a hledaly odpovědi. Když se Vaše dítko na něco zeptá, pokuste se mu na otázku odpovědět a pokud nebudete odpověď znát, vyhledejte jí společně. Podpoříte tak touhu po vědění a učení se, čímž se také učí samostatnému řešení problémů.

5. Společné čtení

Společné čtení knih je skvělým způsobem, jak podnítit dětskou představivost. Vaši malí čtenáři si mohou vymýšlet vlastní příběhy, či konce oblíbených knih. A kdo ví, třeba Vám z dítka jednou vyroste velký spisovatel!

6. Omezte čas online

Technologie mohou být užitečným společníkem, který podpoří dětskou kreativitu. Nadměrné zírání do obrazovek různého druhu však kreativitu ničí a je tedy důležité online čas Vašich dětí monitorovat. Motivujte je raději ke čtení knih, nebo třeba kreslení.

7. Inspirujte, nediktujte

Experiment je základem kreativity. Nechte děti zkoušet nové věci a vysvětlete jim, že chyby jsou v pořádku - jsou součástí procesu tvoření. Zkuste je také naučit, že představivosti se meze nekladou a i z chyb může vzniknout něco kouzelného.

1.1

8. Vyberte jim vhodnou uměleckou aktivitu

Ať už jde o tanec, hudební, či výtvarnou výchovu, veďte děti od malička k vyzkoušení různých uměleckých forem. Tyto aktivity pomáhají nejen s prohlubováním jejich kreativity, ale zároveň učí děti spolupráci a vyjádření pocitů a myšlenek vhodným outletem.

9. Společné projekty

Společné tvoření prohloubí kreativitu, ale také především Váš vztah. Budete s dětmi trávit čas kvalitním způsobem, díky kterému se naučí spolupráci a sdílení nápadů, nebo třeba i práci v týmu, což se jim bude hodit nejen do školy. Vyzkoušejte společné malování, stavění modelů, nebo třeba puzzle!

10. Inspirace místo instrukcí

Nechte dětem volnou ruku, místo toho, abyste je přesně naváděli. Ukažte jim různé možnosti, jak k vytváření přistupovat, ale nechte jim volnost vyjádřit se, ať už s pastelkou, perem, nebo třeba plastelínou

 

Naučit děti kreativitě je zdlouhavý a mnohdy náročný proces, který bude vyžadovat Vaši trpělivost a zájem. Zkuste to ale vydržet, protože kreativita je nejen o umění a tvoření, ale také o schopnosti myslet nezávisle, řešit problémy a přistupovat k výzvám s otevřenou myslí. Pamatujte, že každý dítě je jedinečné a jeho cesta ke kreativitě může být odlišná. Buďte trpěliví, vnímaví a hlavně - bavte se spolu při objevování a tvoření a vytvořte tak společné nezapomenutelné chvíle, které upevní Váš vztah.